Nun-Fungible Token , oftewel NFT’s. Wat kun je hier als merk nu precies mee? We vroegen het onze NFT specialist Lucas Nord, die eerder zijn passie en expertise deelde tijdens onze laatste House session ‘Merken en de toekomst: Web 3.0’.
Lucas, wat is een NFT precies?
NFT staat voor Nun-Fungible Token; een uniek stukje code dat is opgeslagen in de blockchain. In die code staat een link naar een afbeelding, een video, muziek of een ander digitaal bestand zoals een object in de Metaverse. Door deze technologie kan men voor het eerst écht eigenaar zijn van een digitaal bestand. Van een virtueel kunstwerk, tot een limited edition digitale sneaker: iedereen kan zien dat jíj het origineel in bezit hebt. En juist dat creëert iets unieks, iets schaars en in die zin van waarde.
Wie koopt een NFT en met welke intentie?
Dat kunnen fans van een merk of artiest zijn die de uitgebrachte NFT willen hebben als collectible item, omdat het iets toevoegt aan hun (digitale) identiteit of gewoonweg omdat ze het mooi vinden. Nog een reden kan zijn, omdat er een interessante utility aan vastzit. In dat geval krijgt de NFT een functionaliteit. Denk aan een tegoedbon, toegang tot een exclusief event of iets anders wat alleen de eigenaar van die NFT erbij ontvangt. Tot slot, zijn er ook mensen die een NFT aanschaffen met de intentie om het door te verkopen voor meer geld.
Wat maakt NFT’s juist nu zo relevant?
Het karakter van NFT’s past goed bij de consument van nu, maar vooral ook bij de consument van de toekomst waar identiteit, eigenaarschap, alsook virtuele communities, een nog belangrijkere rol gaan spelen. Je ziet dat zowel makers, als kopers de mogelijkheden aan het onderzoeken zijn; en die zijn eindeloos!
Welke mogelijkheden liggen er voor merken?
Los van het feit dat een NFT-project voor de nodige promotie zorgt (de lancering trekt doorgaans veel aandacht), is het voor merken interessant om NFT’s toe te voegen aan de marketingmix. Het biedt de mogelijkheid om 1) het digitale contact met fans te intensifiëren - denk aan een NFT als collectible item die echte fans maar wat graag in hun bezit hebben, 2) de community te versterken en/of zelfs nieuwe communities te creëren – bijvoorbeeld door een utility of samenwerking met een artiest aan de NFT te koppelen.
Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Een mooi voorbeeld van een NFT project die zowel de band met fans heeft geïntensiveerd, als communities heeft bewogen, is het project van Taco Bell. De NFT's hadden vanzelfsprekend een taco-thema. Volgens Taco Bell waren alle 25 tokens in 30 minuten uitverkocht. De ‘virtuele taco’s’ werden verkocht voor ongeveer een dollar, met de utility dat de eerste eigenaar van elke NFT een giftcard kreeg ter waarde van 500 dollar. Ondanks dat alleen de eerste eigenaar zo’n giftcard ontvangt, wordt het toch doorverkocht, omdat fans zo’n collectible item willen hebben of gekocht met de intentie om het door te verkopen als ze denken dat het gaat stijgen in waarde. Daarbij ontvangt Taco Bell bij elke keer dat het wordt doorverkocht royalties wat zij doneren aan een goed doel.
Een ander voorbeeld wat de kracht van NFT’s ten aanzien van individuele gebruikers, alsmede communities, laat zien zijn de NFT collecties van Bored Ape Yacht Club. Die bestaat uit 10.000 verschillende plaatjes die je kunt aanschaffen. Het bezitten ervan kan iets toevoegen aan je (digitale) identiteit, bijvoorbeeld door de animatie in te stellen als profielfoto op je social media. Net als het dragen van een shirt van je favoriete voetbalclub, laat je ermee zien dat je bij een bepaalde groep hoort. Daarnaast hangen er meerdere utilities aan de NFT. Zo geeft het toegang tot exclusieve communities en evenementen, maar het geeft je ook de commerciële gebruiksrechten van de animatie.
Zijn NFT’s voor alle merken interessant?
Jazeker. Een NFT die fungeert als utility kan ieder merk toepassen, van bouwmarkt tot een product in de FMCG. Voor ‘Love brands’ is het interessant om digitale merchandise of collectible items aan te bieden als NFT. Je zoekt dan echt de connectie met je fans die op hun beurt jouw NFT als een must have item beschouwen.
Wat zou je merken willen meegeven?
Ga zelf aan de slag met NFT’s en ontdek hoe ze meerwaarde kunnen hebben voor jouw merk. De technologie en mogelijkheden zijn er al, het is nu een kwestie van experimenteren en pionieren. We denken graag met je mee!
Meer weten over NFT’s, je eigen NFT project opzetten of deelnemen aan onze volgende House session? Neem contact met ons op of schakel direct met Lucas: l.nord@house-of-communication.com