Met het aankomende WK wordt er niet alleen een battle geleverd op het voetbalveld. Ook in zenderland maken ze zich op voor de strijd; om de kijkcijfers welteverstaan. Want niet eerder is het WK voetbal in november en december georganiseerd en dit levert een atypisch moment op in media. Nu de programmering bekend is, neemt onze media-expert Nienke Nauta ons mee in de voorbeschouwing.
Nienke, wat maakt dit moment zo atypisch?
“Normaal gesproken worden de wedstrijden, uitgezonden door de Publieke Omroep, in de zomer gespeeld en is er geen echt sterke tegenprogrammering. Maar nu zitten we in een doorgaans al drukke TV-periode in het jaar, met veel reguliere programmering op de andere zenders. RTL en Talpa zullen zich vast geen illusies maken dat ze het gaan winnen van de WK wedstrijden, maar zijn ze in staat om kijkers te verleiden om voetbal te skippen en af te stemmen op hun programma’s? Dit atypische moment zou best eens een interessante test kunnen zijn voor RTL en Talpa.”
Wat valt je op aan de programmering van november en december?
“Het is natuurlijk een risico om grote en dure shows tegenover voetbal te zetten, want hoe verder Nederland in het toernooi komt, hoe groter de betrokkenheid en hoe meer fans. Voor wat betreft de WK talkshows gaat Talpa de strijd met de NOS aan met de Oranjewinter van Genee, Derksen en Van der Gijp. Dit programma staat recht tegenover de late uitzending van NOS Studio WK 22. Gezien de populariteit van de heren zet ik mijn geld in op Talpa. Met de programmering in november en december hebben zowel RTL, als Talpa in ieder geval laten zien dat ze niet bang zijn voor het WK-geweld van de NPO.”
Hoe ziet dat voetbalgeweld er doorgaans uit?
“Afgelopen jaren had de Ster vier keer zoveel bereik met bereikblokken tijdens het WK en EK ten opzichte van overige primetime blokken. Wedstrijden met het Nederlands elftal werden beter bekeken, dan andere wedstrijden. Het best bekeken programma in 2021 was de EK wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië, met 5,7 miljoen kijkers gemiddeld. De finale van het Eurovisiesongfestival (5,5 miljoen kijkers) en Heel Holland Bakt (4,1 miljoen kijkers) realiseerden wel meer kijkers dan de EK finale (4 miljoen kijkers).”
En wat verwacht je van dit WK?
“Een echte kijkcijferstrijd zal er in de groepsfase van Nederland niet in zitten. Onze leeuwen spelen om 16:00 uur of 17:00 uur. NPO heeft in onze optiek weinig te duchten van de andere zenders. Echter, met die vroege starttijden kun je je ook afvragen of op werkdagen de kijkcijfers zo hoog zijn als tijdens het EK. Niet iedereen zal vrij nemen van werk of met vrienden in de kroeg gaan kijken om de mannen in actie te zien. In de groepsfase zijn er natuurlijk ook andere wedstrijden op het primetime tijdstip, zoals tussen grote voetballanden als Brazilië tegen Servië op donderdag de 24e en Spanje tegen Duitsland op zondag de 27e. Op de donderdag krijgt voetbal naar verwachting niet heel veel concurrentie van Secret Duets op RTL4 en herhalingen van het Roer om op SBS6. Vorig jaar scoorde Beau goed met zijn Lago di Beau. Wie weet is hij met het nieuwe seizoen Isola Di Beau (RTL 4) op de zondag in staat om wat kijkers van het voetbal af te snoepen.
Tijdens de 1/8e finales krijgt het WK voetbal concurrentie van The Big Show met Ruben Nicolai, Isola Di Beau, Expeditie Robinson en Bureau Arnhem vanuit RTL en vanuit Talpa Liedje op het Eerste Gezicht, Code van Coppens, Massa is Kassa en Urk!.
De kwartfinales worden op vrijdag en zaterdag gespeeld met als tegenhangers The Masked Singer, The Big Show met Ruben Nicolai, Goud Zuid en Liedje op het Eerste Gezicht. Deze speelrondes bieden de beste kansen voor de tegenstanders. Met name vanuit RTL staan er programma’s tegelijk geprogrammeerd die normaal gesproken veel kijkers trekken.
Tijdens de halve finales die op dinsdag en woensdag gespeeld worden, kunnen de niet-voetballiefhebbers terecht bij Bureau Arnhem, Het Perfecte Plaatje, Urk! en herhalingen van Steenrijk, Straatarm.
De finale wordt op zaterdag om 18:00 uur gespeeld, dus daar hoeven RTL en Talpa zich geen grote zorgen te maken over welk effect dat heeft op hun kijkcijfers.”
Tot slot, in hoeverre zal het sentiment over spelen in Qatar invloed hebben op de kijkcijfers?
“Ik verwacht dat het aantal mensen die het echt gaat boycotten weinig zichtbaar effect zal hebben. Wat wel kan, is dat de kijkcijfers hoger kunnen uitvallen. In de zomer wordt er doorgaans meer met vrienden in de kroeg gekeken, waar tijdens dit WK juist het thuiskijken hoger zal zijn dan normaal.”
“Genoeg te kijken dus voor de niet (fanatieke) voetbalfan. Ik ben heel benieuwd of we dit gaan terugzien in de kijkcijfers van de WK wedstrijden. En misschien nog wel meer benieuwd wie het grote scherm gaat winnen binnen de huishoudens en wie er veroordeeld wordt tot de tablet!”
Weten wat het WK betekent voor jouw media-inzet? Neem contact met ons op of schakel direct met Nienke: n.nauta@house-of-communication.com